Yoga, yaklaşık 5000 yıl önce Hindistan’dan gelen ve bedeni, zihni ve duyguları dengeleme ve uyumlu hale getirme aracı olarak görülen bir Hindu geleneğidir. Zihin-beden bağlantısını geliştirebilen bir öz disiplin uygulaması olarak görülüyor. Pratikte yoga, nefes alma teknikleri, meditasyon ve belirli güçlendirme ve vücut duruşlarını esnetme kullanır.
Yoga veya diğer onarıcı aerobik antrenmanların, stres seviyeniz ve genel sağlığınız üzerinde olumlu bir etkisi olduğu yaygın olarak kabul edilir.
Vücuttaki fizyolojik ve psikolojik stresi dengeleyip azaltabilen yenileyici bir uygulamadır.
Hızlı Konu Başlıkları
Bilim Ne Diyor?
Yoganın İç Organlardaki Yağlara Etkisi:
Yoga pratiği sırasında oluşturulan zihin-vücut bağlantısının daha sağlıklı beslenme düzenleri ve daha az aşırı yemeye neden olabileceğini öne süren bir teori var. (1)
Yoga türü ne kadar kuvvetli seçilirse bir seansta o kadar çok kalori yakılır. 90 dakikalık sıcak bir yoga seansında 150 kilo bir insanın 1.000 kalori civarında yakmasının mümkün olduğu kaydedildi. Bununla birlikte, daha yaşlı katılımcılar (50 yaş üzeri), kilo kaybı önemli bir azalma görmeyen daha genç (30 yaşındaki ortalama) kohortlarına göre önemli vücut kitle indeksi düşüşleri gördüler. (2) (4)
Yoganın İnsülin Direnci Üzerindeki Etkisi:
Yogada uygulanan zihin-vücut bağlantısının yeme düzenini düzenlemeye ve kandaki glikoz konsantrasyonlarını azaltmaya yardımcı olabileceğine inanılıyor. (2)
Bununla birlikte, daha yaşlı katılımcılar (50 yaş ve üzeri), denemelerde daha genç (30 yaşındaki ortalama) kohortlarına kıyasla önemli insülin duyarlılığında iyileşmeler gördüler. (2) (4)
Yoganın Kalp Sağlığına Etkisi:
Ayrıca yoganın, özellikle sıcak yoganın, daha düşük HDL ve toplam kolesterol seviyeleri gösteren genç yetişkinlere (ortalama yaş 30) göre yaşlı hastalarda (ortalama 53 yaşında) toplam kolesterol ve LDL’yi düzenlemede daha faydalı olduğu gösterilmiştir. (3)
Yoganın İltihaplanma Üzerindeki Etkisi:
Yoga, kronik hastalıklara bağlı iltihaplanma ile ilişkili olsa bile vücuttaki iltihaplanmanın azaltılmasında oldukça etkili görünmektedir. (5) (6)
Yoga Pratiğine Başlamak
Yapmayı seçtiğiniz yoga türüne bağlı olarak, uygulama yoğunluk, yakılan kalori, çalışan kas grupları ve gereken odak açısından büyük farklılıklar gösterir.
Referanslar
1) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23102183
2) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24138995
3) https: //www.ncbi.nlm. nih.gov/pubmed/24629718
4) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23738677/
5) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5561768/
6) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30572710