Tip 2 diyabetiniz varsa kan glikoz seviyelerinizi kontrol altında tutmak ve kilonuzu yönetmek için düzenli fiziksel aktivitede bulunmanız asli önem taşır. Egzersiz aynı zamanda vücudunuzun insüline verdiği yanıtı da geliştirir; kaslarınız ve yağlar, glikozu kandan daha etkili bir şekilde emeceğinden ilaçlara duyulan ihtiyacı azaltabilir.

Bununla birlikte egzersiz, kandaki yağ miktarını ve kan basıncını azaltarak ve kolesterol seviyelerinizi iyileştirerek sizi, tip 2 diyabete eşlik eden kalp hastalığına karşı korumaya da yardımcı olabilir. Vücudunuzun farklı aktivite türlerine nasıl yanıt verdiğini anlamak için kan glikoz seviyelerini yakından takip etmek uyguladığınız beslenme ve egzersiz programını daha iyi anlamanızı sağlayacaktır.

Başlarken

• Bir egzersiz programına başlamadan önce doktorunuzla görüşün ve doktorunuzdan programlama hakkında özel tavsiyeler vermesini ve mümkünse aldığınız ilaçlarda değişiklikler yapmasını isteyin.

• Egzersiz reçeteniz, ilaçla tedavi programınıza ve belirleyeceğiniz özel egzersiz hedeflerinin yanı sıra diyabetik komplikasyonların varlığına ve şiddetine göre belirlenmelidir.

• Her bir saatlik egzersiz için egzersiz çalışması öncesinde veya sonrasında ek 15 gram karbonhidrat tüketin.

• Her gün egzersiz yapmanız kesinlikle tavsiye edilir. Asgari olarak haftada en az dört gün 20 ila 60 dakika süreyle orta yoğunlukta kardiyovasküler egzersiz yapın.

• Haftada iki gün 10 ila 15 tekrarlı tek set halinde ana kas gruplarını hedef alan düşük dirençli, düşük yoğunluklu bir güç arttıricı antrenman programı uygulamayı düşünebilirsiniz.

• Yavaş yavaş başlayın ve yaptığınız egzersizlerin yoğunluğunu ve süresini kademeli olarak arttırın.

• Fiziksel aktivite sırasında gerekirse sık sık ara verin.

Egzersiz Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

• Kan glikoz seviyeleriniz çok yüksekken fiziksel aktivitede bulunmaktan kaçının.

• Uzun süreli veya yoğun fiziksel aktiviteler, vücudun adrenalin ve diğer hormonları aşırı miktarda salgılamasına neden olabilir. Salgılanan bu hormonlar insülini etkisiz hale getirebilir ve böylelikle kan glikoz seviyelerini arttırabilir Egzersiz öncesinde ve sonrasında bol miktarda sıvı tüketin.

Benzer Yazılar

Uyguladığınız egzersiz programı, bir yandan egzersizden azami fayda sağlarken diğer yandan sağlığınızı veya fiziksel durumunuzu kötüleştirecek riskleri en aza indirecek şekilde tasarlanmalıdır. Gerçekci hedefler belirlenmesinde ve özel ihtiyaçlarınızı karşılayacak güvenli ve etkili bir program oluşturulmasında siz, hekiminiz ve diyetisyeniniz ile birlikte çalışabilecek egzersiz uzmanından yardım almayı düşünebilirsiniz. Doktorunuz fiziksel aktivitede bulunmanızı onaylamıyorsa ve bir hastane ortamında veya Fizik tedavi merkezinde gözlem altında olmanızı istiyorsa sadece lisanslı bir uzmanın denetimi altında egzersiz yapmalısınız.


Bu yazı dizisi Sağlıklı Hayatı Teşvik & Sağlık Politikaları Derneği önerileri çerçevesinde yazılmıştır.

Benzer Gönderiler