Yararları ve yan etkileriyle dikkat çeken Teff tohumu nedir? Vadettiği gibi tek başına zayıflatır mı yoksa teff çayıyla birlikte mi tüketilmelidir? Gelin birlikte inceleyelim…

Teff, Etiyopya’ ya özgü bir tohumdur. Terminolojide Eragrostis Teff olarak bilinen Teff Etiyopya’da tüketilen tahıl miktarının 4’te 1’ini oluşturmaktadır. Çapı 1 milimetreden az olduğundan dünyadaki en küçük tahıllar arasında gelir. Yaklaşık olarak buğdayın 100’de 1’i kadardır. Beyaz, kırmızı ve kahverengi renkleri de bulunmaktadır.

Teff tohumu yüksek kalsiyum içeriğine sahip olmakla birlikte yüksek düzeyde fosfor, demir, bakır, alüminyum ve tiamin içermektedir. Teff tohumunun sağlıklı gıda pazarındaki önemi gittikçe artmakta ve glutensiz makarna, ekmek üretiminde kullanılmaktadır. Sağlık açısından potansiyeli yüksek bir besin olarak görülmektedir.

Teff tohumunun en çok kullanıldığı gıda Etiyopya ekmeği olan İnjera‘dır. Besin içeriğinin yükseltilmesi için gevreklerin içine de ilave edilmektedir.

Teff tohumunun en çok kullanıldığı gıda Etiyopya ekmeği İnjera

Boyutlarına rağmen teff tohumları oldukça besleyicidirler. 1 fincan pişmiş teff tohumunda;

Karbonhidrat: 50 gram

• Protein: 10 gram

• Yağ: 6 gram

• Lif: 7 gram

Kalsiyum: 123 mg

• Bakır: 5 mg

• Demir: 17 mg

Benzer Yazılar

Sodyum: 20 mg

• Manganez: 2 mg  bulunmaktadır..

Teff Tohumunun Faydaları

  • İnsan vücudunun bitkisel proteinleri bileşen ve aminoasitlere daha kolay ayrıştırabilmesi özelliği ile Teff tohumunda bulunan sekiz farklı aminoasit ve az miktarda lizin içeriği ile büyüme ve gelişme için oldukça faydalı hale gelmektedir. Et, süt ve süt ürünlerini tüketemeyen kişilerin protein açısından tıpkı Chia ve Kinoa Tohumları gibi rahatlıkla tüketebileceği besindir.
  • İçeriğindeki yüksek kalsiyum ile kolon kanseri, osteoporoz, iskelet ve dişlerin zayıflaması gibi hastalıklara karşı korunmada yardımcı olabilecek bir besindir.
  • İçeriğinde gluten bulundurmaması ve zengin aminoasit örüntüsü ile çölyak hastalarına iyi bir alternatif besin kaynağıdır. Bu konu için lütfen Teff Tohumunun Zararları kısmına göz atınız…
    *Çölyak hastalığı gluten hassasiyetidir ve çölyak hastaları yaşamları boyu glutensiz diyeti sürdürmelidir.
  • Barındırdığı yüksek demir minerali sayesinde anemi hastalarına önerilen Teff, diyette tüketilmesiyle dolaşımı hızlandırmakta ve organlara yeterli oksijenin ulaştırılmasına yardımcı olmaktadır.
  • İçeriğindeki yüksek lif sayesinde diyabet hastalarının kan-şeker dengesine yardımcıdır. Lif içeriğinin yüksekliğinden dolayı yıllarca sindirim sistemini (metabolizma) hızlandırmak veya müshil etkisi oluşturmak için kullanılmıştır.
Teff tohumunun beyaz, kırmızı ve kahverengi renkleri de bulunmaktadır.
  • Damarları koruyan B6 vitamini içeriğine sahip olduğundan, kan içindeki homosisteinin seviyelerini düzenleyerek vücuda yarar sağlamaktadır. Düşük sodyum içeriği ile kan basıncını azaltarak kalp hastalıkları riskini azaltmada yardımcıdır.
  • Barındırdığı fosfor miktarı ile günlük ihtiyacın %30’unu karşılayıp iltihap, kramp ve menstruasyonla ilişkili kas ağrılarının azaltılmasına yardımcı olmaktadır.

Kullanım Alanları

Benzer Yazılar
  • Tıpkı buğday gibi tahıl ve un olarak tüketilebilir. Üstelik zor şartlara daha da dayanıklıdır.
  • Salataların üzerinde, pilav olarak, unu elde edilip tüm hamur işlerinde belli bir oranda karıştırılmak suretiyle tüketilebilir.
  • Kalorisi göz önünde bulundurularak ve porsiyon kontrolüne dikkat edilerek diyetinizde yer verebilirsiniz.
  • Çölyak hastaları glutensiz diyetlerinde teff unu ile ekmek ve diğer tüm unlu mamüllerin yapımında kullanabilir.

 1 fincan pişmiş teff tohumu 252 kaloridir.

Çölyak hastaları için Gluten Free (Glutensiz) Teff tohumu ekmeği

Teff Tohumunun Zararları

Teff Çayı Zararı

  • Öncelikle en merak edilen Teff Tohumu Çayı’ndan (kısa ismiyle Teff Çayı) bahsetmek istiyorum. Teff çayı nedir, ne değildir?
    Bu konu oldukça önemli. Piyasada çok fazla kilo verdirme amaçlı çaylar bulunuyor ve üstelik revaçtalar da. Bunlar içeriğine iyice bakılması gereken çaylardır. Çünkü vücuda zararlı olan, diyare (ishal) yapabilecek bileşenler kullanılmakta ve dolayısıyla hızlıca vücut zayıf düşmektedir. Burada bahsettiğim; sağlıklı kilo vermekten çok uzakta bir olay. Vücudun diyare ile zayıf ve güçsüz düşmesi söz konusu. Vücut yeterli emilimi yapamayacağından vitamin-mineral yetersizliklerine bağlı sağlık problemleri görülebilir. Çayı olduğu iddia edilen içeceklerin veya tozların sık tüketilmesi halinde kanlı diyare görülebilir.
  • Teff çayında, bir çok zayıflama mucizesi umudu doğuran yanlışlar gibi “sibutramin” maddesi bulunduğunu Ankara İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün açıklaması ile öğrendik. Sibutramin maddesi açlık duygusunu bastırmak üzere merkezi sinir sistemine etki eden bir kimyasal.  Sibutramin, beyin içindeki nörotransmitterlerin yapısını değiştirerek kilo kaybına yardımcı olan bir kimyasal maddedir. SSRI-selective serotonin reuptake inhibitördür. Serotoninin iştah kesme özelliğinden böyle yararlanılır. Nörotransmiterler, sinirler ile iletişim kurmak için sinirler tarafından üretilen ve salınan kimyasallardır. Yayılan nörotransmitterler, diğer sinirlere bağlanabilirler veya tekrar salgılanan bir süreç olarak, onları serbest bırakan sinirler tarafından tekrar alınabilirler. Sibutramin, nörotransmitterlerin dopamin, norepinefrin ve serotoninin geri alınımını bloke eder. Nörotransmitterlerin geri alımını engellemek sinir hücreleri içindeki nörotransmitterlerin dengesini değiştirir ve böylece sinir fonksiyonu ve etkileşimini etkiler.
  • Sibutramin kullanan hastalar başlangıçtaki ağırlıklarından% 5-10 oranında bir azalma sağlayabilirler. Ek olarak, sibutramin destekli kilo kaybına kan lipitlerinde (örn., Kolesterol) iyileşme eşlik etmiştir. Sibutramin 1997 yılında FDA tarafından onaylandı ve 2010 yılında da “kardiovasküler hastalığı olanlarda risk oluşturduğu” gerekçesiyle sibutramin içeren ilaçların ruhsatı önce Avrupa sonra da Amerika çapında askıya alındı. Bununla birlikte “kalıcı hasar” bırakan 12 hastalık ve disfonksiyonun sebebi olduğu ve sağlığı son derece olumsuz etkilediğinin altı çizildi.
Teff Tohumu Nedir? Teff Hakkında Her Şey…
  • Teff tohumu, sindirim sistemine yardımcı olmalı ancak zayıflama amacı olarak görülmemelidir. Zayıflama üzerinde doğrudan bir etkisi bulunmamaktadır. Tıpkı diğer tüm besinler gibi tek bir besinin tüketilerek zayıflatması söz konusu bile değildir. Teff’in bir tahıl tanesi olduğu unutulmamalıdır.
  • Lif, aminoasit ve protein içerip, gluten içermemesi ile Karabuğday ve Kinoa‘dan çok da farklı değildir. Yalnız gluten intoleransınız yoksa glutensiz veya gluten free ürünlerini sık tüketmeniz vücudu glutene karşı intolerans geliştirebilir. Yani Çölyak hastası değilseniz ülkemizin bulgurunu tüketmeye devam edebilirsiniz. Tabi ki diyetinize uygun porsiyon kontrolü dahilinde…

Benzer Gönderiler