Spor sırasında gelişen bu kısa süreli kulak tıkanıklığının sebebini hiç merak ettiniz mi?
Eğer sizde bir sporla uğraşıyor, egzersiz yapıyor veya fitness çalışıyorsanız daha önce bu durumu yaşamış olmanız yüksek ihtimal. İç kulağın hassas yapıları hava, yükseklik ve nefes alma güçlüklerinden kaynaklanan hava basıncındaki değişime çok duyarlıdır.
Egzersiz sırasında kulak tıkanırsa rahatsız olmasına rağmen muhtemelen benim gibi sporunuza devam edersiniz. O sırada sorunu gidermek de mümkün olabilir tabii. Bu durumun birkaç sebebi var…
Hızlı Konu Başlıkları
Çok Fazla Basınç
Kulak tıkanıklığı egzersizler sırasında sık sık görülebilir. Aerobik aktivitelerle karşılaştırıldığında direnç eğitimi, nefesinizi tuttuğunuz derin solunum veya gerginlik dönemlerini gerektirir. Nefesiniz, kulaklarınızın neden tıkandığını anlamak için anahtardır.
Bildiğiniz gibi kulak, burun arkasındaki östaki borusu ile nefesinize bağlıdır. Bu tüpün içine hava kabarcığı girerse ve kulak basıncında herhangi bir dengesizlik oluşursa kulaklarınız tıkalı hissedilir. Daha çok seyahatlerde hissettiğimiz bu tıkanıklığı sık sık deneyimlemişsinizdir.
Nefesini tutma
Kulak tıkanıklığı fitness gibi mukavemet eğitimi sırasında, ağırlığı kaldırmak için gerginlik yaşarken nefesinizi tutabilirsiniz. Bu nefes alma tarzının adı Valsalva manevrasıdır. Teneffüsünüz tipiktir, ancak nefesiniz kapalı dudak ve kapalı boğaza karşı ortaya çıkar. Hava içeriden bir yere gitmeli ve dudaklardan dışarı çıkamıyordur çünkü kulakları dolaşıyor olabilir.
Östaki borusu elinden geldiği kadarını emer, ancak dinlenme kulak tamburuna bastırır ve kulakların tıkalı, tıkanmış veya dolu hissedilir.
Su İç
Kulak basıncının yükselmesini serbest bırakmanın en kolay yolu yutmaktır. Kuru yutma deneyebilirsiniz, ancak su içerseniz daha fazla başarı elde edebilirsiniz. Yutma yardımcı olmazsa, tüpleri açmak için esnemeyi deneyin ve basıncı boşaltın. Kulak basıncını ortadan kaldırmanın üçüncü bir yolu, burnunuzu nazikçe sıkıştırıp havayı burun deliklerine üfler gibi zorlamaktır. Basıncı tahliye etmek için tekrar denemeler gerekli olabilir. Bunu yaparken zorlamamanız gerekir aksi halde kötü sonuçlar doğurabilir.
Temiz tut
Egzersiz sırasında kulak tıkanıklığını önlemenin yolu, nefes kontrolüdür. Ağırlıkları kaldırmasanız, vücudunuzu direnç olarak kullansanız bile -örneğin kaldırma sırasında- hala doğru bir solunum örüntüsü sağlamanız gerekir. Hareket boyunca nefesinizi tutmaktan kaçının. Bırakın vücudunuz buna karar versin. Egzersizin en zor kısmı olan yer çekimine karşı hareket ederken nefes almalı. Egzersizin daha kolay bir parçası olan yer çekimi ile hareket ederken nefes vermeliyiz.
Çoğu zaman istediğimiz tek bir şeydir rahat bir nefes almak. Sakinleşip, rahatlamak. Sporda, egzersizde unuttuğumuz şeylerden biri. Hırstan, acelecilikten, daha fazla kas yapmaktan yada belki üşenip hareket sayısını tamamlayıp kaçmak için yapıyoruz bunu. Ne kadar değerli olduğunu bu gibi durumlarda fark ediyoruz.
Sizlere önerim hareketleri yaparken sakin ve ağırdan yapmak, tabi ki nefes kontrolüne de dikkat etmek. Kulak tıkanıklığı önemli.