Serebral palsi, yani beyin felci insan vücudundaki kasların hareketlerini, tonusunu veya vücudun duruşunu etkileyen bir grup fiziksel engel durumuna verilen isimdir. Serebral Palsi çoğunlukla doğumdan önce olmak üzere olgunlaşmamış beynin gelişmesi sırasında meydana gelen hasardan kaynaklanır.
Düzenli fiziksel aktivitenin serebral palsisi olan kişiler için sayısız faydası vardır. Kendini daha iyi ve sağlıklı hissetme ve beden imajında iyileşme ve günlük yaşam aktivitelerini gerçekleştirme kabiliyetinde artış bu faydalar arasındadır.
Egzersiz spastisite ve atetoz gibi bazı semptomların şiddetini de azaltabilir. Egzersizin yararlarını azamiye çıkarmanın püf noktası bireysel ihtiyaçlarınıza ve sorunlarınıza cevap veren iyi tasarlanmış bir egzersiz programı izlemektir.
Hızlı Konu Başlıkları
Başlarken
• Bir egzersiz programına başlamadan önce doktorunuzla konuşun ve doktorunuzdan programlama hakkında özel tavsiyeler vermesini isteyin.
• Doktorunuzun tavsiye ettiği bütün ilaçları alın.
• Uygulayacağınız egzersiz programının birincil amacı sağlığınızı iyileștirmek ve günlük aktiviteleri gerçekleştirme kabiliyetinizi arttırmaktır. • Kol bisikleti veya yatay bisiklet gibi yapmaktan zevk aldığınız ve işlev görme kapasiteniz dahilinde olan egzersizleri tercih edin. Egzersiz programina yavaş yavaş başlayın ve yaptığınız egzersizlerin yoğunluğunu ve süresini kademeli olarak arttırın. Haftada üç ila beş gün 20 ila 40 dakika aerobik egzersiz yapmayı hedefleyin.
• Haftada bir ila iki kez 15 dakikaya kadar süreyle yürüyün veya tekerlekli sandalyenizi kullanın; kat edebileceğiniz mesafe miktarını arttırmayı hedefleyin.
• Ana kas grupları için haftada iki kez serbest ağırlıklar veya kondisyon makineleri kullanarak üç set halinde sekiz ila 10 tekrardan oluşan güç arttırıcı bir antrenman programının uygulanması tavsiye edilir.
• Hareket açıklığınızı geliştirmek için yapacağınız esneme hareketlerinin her egzersiz çalışması öncesinde ve sonrasında yapılması gerekir.
• Yaptığınız egzersizleri semptomlarınıza göre ayarlamaya hazırlıklı olun kendinizi enerjik değil de yorgun hissediyorsanız aşırıya kaçıyor olabilirsiniz.
Egzersiz Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler
• Nöbet önleyici ve spazm önleyici ilaçlar yapabileceğiniz aerobik egzersiz yoğunluğunu azaltabilir.
• Spastik ve/veya atetoid tip serebral palsiniz varsa ellerinizi ve/veya ayaklarınızı sabit tutmak için kayış, sargı veya eldivenlere gerek duyulabilir. Kayışlardan güvenli bir şekilde çıkabildiğinizden emin olun veya kayışlardan hnizlica kurtulmanız gerektiğinde size yardımcı olacak bir kişi eşliğinde egzersiz yapın.
Uyguladığınız egzersiz programı, bir yandan egzersizden azami fayda sağlarken diğer yandan sağlığınızı veya fiziksel durumunuzu kötüleştirecek riskleri en aza indirecek şekilde tasarlanmalıdır. Gerçekci hedefler belirlenmesinde ve özel ihtiyaçlarınızı karşılayacak güvenli ve etkili bir program oluşturulmasında siz, hekiminiz ve diyetisyeniniz ile birlikte çalışabilecek egzersiz uzmanından yardım almayı düşünebilirsiniz. Doktorunuz fiziksel aktivitede bulunmanızı onaylamıyorsa ve bir hastane ortamında veya Fizik tedavi merkezinde gözlem altında olmanızı istiyorsa sadece lisanslı bir uzmanın denetimi altında egzersiz yapmalısınız.
Bu yazı dizisi Sağlıklı Hayatı Teşvik & Sağlık Politikaları Derneği önerileri çerçevesinde yazılmıştır.