Başlığı okuyunca çoğunuzun şaşıracağını tahmin etmek pekte zor değil. Peki Çekirge tozu nedir ve Çekirge tozunun protein kalitesi mükemmel midir?

Mükemmel Protein Kaynağı Çekirge Tozu

Öncelikle şu soruyu cevaplamak istiyorum: Neden proteine ihtiyacımız var? Bu sorunun cevabı basitçe anlatılamayacak kadar önemli olsa da özetlemek gerekirse, protein için yaşamın temel yapı taşı diyebiliriz. Vücudumuzun harika işleyişini devam ettirmek, kas kütlesini onarmak, korumak ve arttırmak, hormon ve enzim yapımında görev almak, hatta yağ yakmak proteinin önemini saymak için az bile.

Günümüzde, gelişmekte olan ülkelerde protein-enerji yetersizliği hastalıkları, anemi, raşitizm, A ve B vitaminleri yetersizliklerine bağlı sağlık bozuklukları yüksek oranda görülmekte. Bu hastalıkların nedeni; öncelikli olarak diyetlerin (beslenmelerin) miktar ve kalite yönünden yetersiz oluşu olsa da bilgisizlikte çok etkilemekte.

Gelişmemiş olan ülkelere bakıldığında enerjinin büyük çoğunluğu düşük kaliteli protein içeren tahıllar vb. besinlerden karşılanmakta. Oysa ki sağlıklı bir bünye için protein ihtiyacını et, süt, yumurta, kuru baklagil ve hatta kinoa, chia tohumu vb. yüksek kaliteli protein içeren besinlerden karşılamayız.

Türkiye için önerilen günlük enerji ve besin ögeleri alım düzeyine göre; yaş aralığına göre günlük protein alım değerleri şöyledir:

ERKEKLER İÇİN

10-13 yaş 1-1.3 g/kg

14-18 yaş 0.9-1.1 g/kg

19-30 yaş 0.8-1 g/kg

31-50 yaş 0-8-1 g/kg

51-65 yaş 0.8-1 g/kg

Benzer Yazılar

65 + yaş 0.8-1 g/kg

KADINLAR İÇİN

10-13 yaş 1-1.3 g/kg

14-18 yaş 0.8-1.2 g/kg

19-30 yaş 0.8-1 g/kg

31-50 yaş 0.8-1 g/kg

51-65 yaş 0.8-1 g/kg

65 + yaş 0.8-1 g/kg

Tabi ki günlük hayatımızda sürekli protein hesabı yaparak yaşayamayacağımız için, bunun yerine et, süt, yumurta, kuru baklagil ve çekirge gibi kaliteli protein kaynaklarını tercih etmeliyiz. Çekirge? Evet, çekirge ve çekirge tozu…

Böcek ve Böcekçiller İle Beslenme

Mükemmel Protein Kaynağı Çekirge Tozu

Böcek ve böcekçiller ile beslenme (entomofaji) günümüz dünyasında oldukça olağan bir alışkanlık. Meksika’da çekirge kızartması, Asya’da tarantula kavurması en rağbet gören popüler atıştırmalıklar. Her ne kadar bizler 4 bacaktan fazla olan hayvanları beslenmede tercih etmesek de gelişen ve globalleşen dünya için yakın gelecekte seçenek olarak değerlendirmek zorunda kalabiliriz. Batı ve Amerika’da lüks restoranlarda ve özel menülerde böcekli tariflerin en başında geliyor çekirgeler.

Peki Neden Çekirge?

Günümüz teknoloji ve gelişimleriyle artık sentetik et üretimi ve alternatif protein kaynakları popüler olmaya başlamış durumda. Kinoa ve Chia gibi tahumların son yıllarda yaygınlık kazanması bu alternatif atılımının evrelerinden. Alternatif proteine ilginin nedeni dünyanın çoğu kültürünün kabul görmesi, besiciliğin azalıp maliyetlerinin artması ve küresel ısınma.

Alışıla gelmiş protein kaynağımız olan kırmızı et için atmosfere olağanüstü seviyede metan gazı salıyoruz?

Her sorunda küresel ısınmanın öne sürülmesini can sıkıcı bulabilirsiniz. Hayvancılıkta ise bu sorun ineklerin dört odalı mideden oluşan mide yapısından kaynaklı. Doğaya saldıkları metan gazı kaynaklı, endüstriyel gelişmeler sayesinde doğanın kabul edebileceğinden daha fazla ineği mandıra ve çiftliklerde toplu hallerde bir araya getirerek aşırı yüklenmeden kaynaklanıyor.

Hayvancılık endüstrisi insan kaynaklı metan gazının %40’ını kapsamakta. Yani et üretiminden feragat etmek metan emisyonundan kazanç sağlayabilir. Ayrıca besi hayvanlarından farklı olarak, çekirge yetiştirmek için kullanılan besin ve su ihtiyacı da son derece düşük. Bu ince bir çizgi, et üretmemeli ya da tüketmemeliyiz demek değil. Dengeli tüketmeli ve bilinçli hareket etmeliyiz.

Çekirge tozunun protein oranlarına baktığımız zaman bir yumurtanın neredeyse 5,5 katı olduğunu görebiliyoruz. En değerli protein kaynağı olan kırmızı etin bile nerdeyse 2 katı. Toz olarak kullanıldığı düşünüldüğünde bile biyoyararlılığı en verimli protein kaynağı olarak çekirge tozunu daire içine alabiliriz.

Protein Oranları Ve Çevreye Etkisi

Benzer Yazılar

Çekirge üretiminde gerekli olan su miktarı karşılaştırıldığında tavuklar için 567, inekler içinse 2000 katı suya ihtiyaç duyulmakta. Tüm önemli aminoasitleri içeren bu zengin protein kaynağındaki demir miktarıysa ıspanaktakinin tam iki katı.

Çekirgenin ve çekirge tozunun yaygınlaşmamasındaki iki ana neden: böcek ile beslenme kültürünün her kesimce kabul görmemesi ve sektörün yeniliğinden kaynaklı maliyetlerin yüksek, dolayısıyla kolay erişilebilir tüketim maddeleri olmaması. Umarım maliyetleri herkesçe alınabilir seviyelere düşerde alternatif olan çekirge tozu vb yüksek kaliteli protein kaynağı tüketimi artar…

Benzer Gönderiler