L-karnitin kilo vermek amacıyla karşımıza sıkça çıkan besin desteklerinden. Doğal bir amino asit türevi. Vücudumuzda yağ asitlerinin hücre enerji üretim kaynağı olan mitokondrilere taşınmasında büyük öneme sahip.

L-carnitin (karnitin) Nedir?

Vücutta üretilebilen, besinler ile alınabilen bir aminoasittir. Yağ metabolizmasında önemli bir rol üstlenen L-carnitin, hücre içindeki uzun zincirli yağ asitlerini enerji üretimi yapılan mitokondriye taşır. Bu durum yağ yakım sürecini daha fazla yakıt taşıyarak hızlandırır. Vücudunuzda bulunan L-carnitin’in %98’e yakını kaslarda olmakla beraber kalan kısmı beyin ve karaciğer üzerinde bulunur.

Vücutta lizin ve metiyonin ile yoğunlukla böbrek, karaciğer dokularında üretilir. L-carnitin’in genel olarak hayvansal besinlerde bulunmakla beraber en çok et, balık ve süt ürünlerinde bulunmakta.

L-carnitin (karnitin) Yararları

L-carntitin ile ilgili kilo verdirdiğini gösteren araştırmaları birçok internet sitesi ve blogta görebilirsiniz. Bu araştırmaların altında ticari satış linkleri veya arkalarında supplament firmaları olduğunu görebilirsiniz. Lütfen bu yazıyı tamamen okumadan ihtiyacınız olup olmadığına karar vermeyin. İşte tüm bahsi geçen yararlar ve cevapları.

L-carnitin ve Kilo Verimi

Yağ metabolizmasında oldukça etkili bir eleman. Bununla beraber yağ metabolizmasında görev almak ile yağ metabolizmasını aktive etmek bambaşka şeyler. Buradaki ayrımı anlamak oldukça önemli.

Araştırma:

Otuzaltı menapoza girmemiş sağlıklı kadın L-carnitin’in kilo verme üzerine etkisini araştırmak için araştırmaya katılıyor.

İki gruba ayrılan katılımcıların ilk grubuna günde iki kez L-carnitin (2 gram) verilirken diğer gruba etken madde içermeyen (placebo) içecek veriliyor. Sekiz hafta, haftada dört gün, günde 30 dakika yürüyen (%60-70 maksimum kalp hızı) katılımcıların toplam kilosu, yağ kütlesi, dinlenme sırasında enerji harcama miktarı kaydediliyor.

Benzer Yazılar

Sekiz haftanın sonunda katılımcıların,

  • Toplam kilosu azalmış,
  • Toplam yağ kütlesi azalmış,
  • Dinlenme sırasında enerji harcama miktarı artmış,

olarak bulunuyor. Bunun yanında L-carnitin alan ve almayan grupta incelenen değerler arasında anlamlı bir fark görülmüyor.

Sonuç olarak araştırma bize gösteriyor ki L-carnitin alan bireyler, almayan bireylere göre daha fazla yağ yakmıyor.

(Arkadaşım kullandı ve kilo verdi.) söylemleri çevrenizden duymuşsunuzdur. L-carnitin besinler ile alınabilen veya vücutta üretilebilen bir eleman. Bu sebeple hücre içi miktarı çok değişken. Eğer bir kişi çok fazla egzersiz yapıyor, çok düşük kalorili besleniyor ya da diyetine dikkat etmiyorsa vücut içi L-carnitin depoları yetersiz kalabiliyor ve yağ taşınma düzeyini etkiliyor olabilir. Böyle bir durumda yakılmak için yağ asitlerini taşıyan L-carnitin’i takviye etmek işe yarıyor olabilir. Yani kişide zaten eksikliği vardır ve eksiklik tamamlanmasıyla sağlıklı bireylerdeki gibi aktive olan metabolizma olması gerektiği gibi çalışır, kişi haliyle kilo verir.

L-carnitin ve Performans Artışı

L-carnitin’in hücre içindeki yağ asitlerini enerji üretimi için mitokondriye taşıdığını biliyoruz. Bu etkinin aslında uzayan etkide performansa katkısı konusunda önemli bir etkisi var.

Uzayan egzersizde azalan glikojen depoları ile beraber yağlar parçalanmaya başlıyor. Yağ yakımı oldukça yavaş ve zorlu bir süreç olması sebebiyle enerji üretim mekanizması sekteye uğrayabilir. Bu durumda kas düzeyinde bulunan fazladan L-carnitin daha fazla yağ asidi taşımaya yardım ederek dolaylı olarak daha fazla enerji üretimini sağlayabilir. Patlayıcı güç isteyen egzersiz tiplerinde de L-carnitin ve performans artışı bildiren araştırmalar mevcut.

Ağır ve uzun egzersiz yapan, kas yorgunluğu yaşayan bireyler toparlanmayı hızlandırması ve dayanıklılığı arttırması sebebiyle tercih edebilir.

L-carnitin ve Nörolojik Hastalıklar

L-karnitin özellikle alzheimer, demans (bunama) hastalığında hücre hasarını engellediği için kullanılıyor. Periferik sinir hastalıkları ve diyabetik nöropati tedavisinde, ayrıca erkekte sperm sayısını artırmak, erkek infertilitesini tedavi için kullanılmaktadır. Ayrıca L-carnitin’in acetil formu olan ALCAR’ın bazı araştırmada mental fonksiyonların gelişmesine yardım ettiği görülmektedir.

L-carnitin Kullanımı

L-carnitin için 2000 mg’a kadar, ALCAR 2.500 mg’a kadar, L-tartarat 4000 mg’a kadar, Glisin propiyonil 4000 mg’a kadar kullanılabilir. Beslenme ve kişisel özellikler tabi ki dozajı değiştirir. Bu ölçüler araştırmalar ile fayda görülen genel değerlerdir.

Besinlerdeki miktarı:

    Benzer Yazılar
  • 100 g ette 95 mg
  • 100 g balıkta 6 mg
  • 100 ml sütte 3.5 mg
  • 100 g tavukta 4 mg

L-carnitin Zararlı Mı?

L-carnitin’in uygun dozlarda kullanımı sonucunda bildirilen herhangi bir sağlık problemi bulunmamaktadır. Tabi ki dozajlama ve kullanım konusunda mutlaka doktorunuza danışmalısınız.

Eğer kilo vermek istiyorsanız ve sadece kilo verme sürecini hızlandırmak istiyorsanız kesinlikle L-carnitine bel bağlamayın ve kullanmayın. Çünkü L-carnitin’in kilo verme sürecine etkisi minimal. Eğer sağlıklı yaşamak istiyor, tip-2 diyabet ile savaşıyor, kalp hastalığı riskini azaltmak istiyorsanız  kullanabilirsiniz.

Ayrıca vejateryen veya vegan beslenme tarzına sahipseniz neredeyse hiç L-carnitin almıyorsunuz demektir. Bu bireylerin zayıflamak istesin ya da istemesin tüketmesi çoğu zaman tavsiye edilir.

L-carnitin preparatlarının birçok tipi var. Her tipin tercih edildiği durum farklı.

  • Beyin ve kognitif fonksiyon gelişimi için ALCAR
  • Performans gelişimi için  L-tartarat
  • Kalp ve damar hastalıkları için Glisin propiyonil

kullanımı uygun olacaktır.

Benzer Gönderiler