Pek çok ürün içinde, güzellik salonlarında, market raflarında görmüşsünüzdür kolajeni. Peki nedir kolajen? Çok karıştırmadan direkt söyleyeyim. Kolajen bir proteindir.
Hızlı Konu Başlıkları
Kolajen Nedir?
İnsanlar dahil tüm memelilerin ürettiği bir proteindir. Saçlarımız, cildimiz, tırnaklarımız, kaslarımız, tendonlarımız ve hatta kan damarlarımız için bir yapı taşı görevi görür. Aslında insanlarda en bol bulunan proteindir ve cildin kuru ağırlığının yüzde 75’ini ve vücudumuzun toplam protein kütlesinin %30’unu oluşturur. Kolajenin kendisi amino asitlerden, özellikle de glisin, prolin ve hidroksiprolin’den oluşur.
Yaşlandıkça, vücudumuz doğal olarak daha az kolajen üretir ve güneş hasarı gibi faktörler üretimimizi daha da azaltabilir. Kolajendeki bu azalma, birçok insanda yaşlanmanın klasik belirtilerinden bazılarını açıklayabilir. (örneğin kas tonusu kaybı, deri sarkması veya eklem ağrıları.)
Diyetlerimizde besinler aracılığıyla kolajen üretimimizi iyileştirebiliriz. Et, kümes hayvanları, deniz ürünleri, süt ürünleri ve fasulye gibi protein açısından zengin besinler, glisin, prolin ve diğer amino asitlerin iyi kaynaklarıdır. Kolajen yapma süreci de turuncgillerde bulunabilen C vitamini de önemlidir.
Kolajen ve Besin Takviyeleri
Günümüzde besin takviyesi olarak kolajen içeren bir dizi ürün de bulunmakta. Kolajen takviyeleri genellikle hayvanların ve balıkların deri ve kemiklerinden yapılır ve çoğunlukla toz halinde bulunur, ancak aynı zamanda sakızlar, kapsüller ve hatta bar gibi ürünlerin içinde de satılır. Google’da kolajen hakkında daha fazla bilgi edinmek için arama yapanların sayısı son üç yılda üç kattan fazla arttı ve yakın zamanda yavaşlayacak gibi görünmüyor.
Kolajen takviyeleri almanın parlayan cildi, parlak saçları ve güçlü tırnakları desteklemeye yardımcı olabileceğini ve ayrıca eklem ve kas sağlığını desteklediğini gösteren bazı kanıtlar var.
Bununla birlikte, henüz kolajen hakkında bilmediğimiz veya en azından akademik olarak çalışılmayan çok şey var ki her popüler ürünün kaderinde olduğu gibi, daha kanıtlanmamasına rağmen bir çok vaadle reklamının ve pazarlamasının yapıldığını görüyoruz.
Jelatin ve Kolajen Aynı Şey Mi?
Jelatin basitçe biraz daha işlenmiş kolajendir. Genellikle daha fazla hidrolize edilmiş ile daha fazla işlenen kolajen peptitleridir ve nem ile farklı şekilde etkileşir. İyi yapılmış bir kolajen takviyesi suda kolayca çözülür. Jelatinse suda jelleşecektir. Aksi takdirde, kolajen ve jelatin arasındaki her şey tamamen aynıdır. Aynı amino asit içeriğine ve aynı besin faydaya sahiptirler. Jelatinin sindirimi biraz daha uzun sürer.
Kemik Suyu-İlikli Kemik Suyu ve Kolajen
Kolajen ve jelatin kemik suyunda bulunur ve kemik suyu kolajen kaynağı olabilir. Aynı zamnda takviyeleri kolajen, jelatin ve diğer besinler açısından zengin olabilir. Ancak kolajenin kemik suyundan gelme zorunluluğu yoktur.
2018’deki yayınlanan çok kapsamlı bir çalışmada, ev yapımı ya da ticari kemik suyu ürünlerinin içeriklerinde, kolajen preparatlarına benzer oranlarda aminoasit dizilimi bulunmuş. Ancak, bulunan sonuçlardan bazıları daha çok bazıları daha az bazılarıysa benzer olarak bulunmuş. Dolayısıyla her kemik suyunun tam isabet şekilde sürekli olarak benzer bir etkiyi sağlaması pek olası görünmüyor. Bununla birlikte kemik suyunun içinde bir çok besleyici başka besin de bulunuyor. Sadece kolajenin vaad ettiği sonuçları 0 karşılaması süreklilikte pek olası görünmüyor. Yani seviyorsanız elbette ki için. Ama birebir aynı etki garantisi yok.
Isı ve Kollajen
Isının kolajen peptitleri üzerinde olumsuz etkisi olduğunu duymuşsunuzdur ancak gerçekten çok sıcak olmadıkça ısıdan etkilenmezler. (300 santigrat derece) veya üzeri. Bu yüzden kahvenize koymanızda bir sakınca yok. (Ancak sindirim hassasiyetiniz varsa özellikle aç karnına tavsiye etmiyorum. İshal gibi durumlar bildirilmiştir.) ?
Hangi Kolajen
Kolajen peptitleri hem hap hem de toz formlarında mevcuttur ve tipik olarak sığır (sığır) veya domuz (domuz) kaynaklarından yapılır. Balık derisinden veya pullarından yapılan deniz kollajen takviyeleri de mevcuttur. (deniz) En azından şimdilik vegan kolajen takviyesi yok, çünkü kolajenin kendisi hayvanların kemiklerinden ve derisinden geliyor. Kollajen, kaynağı ne olursa olsun kolajendir. Kollajen hidrolizatın (takviye için daha küçük parçalara dönüştürülmüş kolajen) yoğun bir şekilde emildiğini biliyoruz. (neredeyse %90-95 kaynağa bakmaksızın) Ancak bazı finansal farklılıklar vardır. Genel olarak sığır kollajeni, diğer kollajen kaynaklarından daha düşük maliyetle daha yüksek verim sunar. Kemik ve kemik suyu tozu, kolajen ve diğerleri içeren popüler bir takviyedir ve kolajen gramı başına maliyeti karşılaştırırken, kemik suyu tozları
Kolajenin Kanıtlanmış Faydaları
Cilt Sağlığı
Araştırmacılar cildin iyi görünmesini sağlayan şeyleri ölçmeye çalıştıklarında, aradıkları şeylerden bazıları arasında elastikiyet (gerildikten sonra normale dönme yeteneği), nem veya pürüzlülük ve kırışıklıkları araştırmışlar (bazı çalışmalar aslında cildin derinliğini ölçer). kırışıklıklar). Genel anlamda yapılan bir çok çalışmada ortalama 2.5g-10g kolajen alımının 6-12 hafta boyunca alınmasının cilt elastiyetisini, nem oranını arttırıp, kırışıklıkların derinliklerinin azalmasına yardımcı olduğu bulunmuş. Yani cilt sağlığı için kolajen kullanımı
Saç ve Tırnak Sağlığı
Kolajen takviyelerinin saçınızın parlak görünmesini ve tırnaklarınızı güçlü tutmasına yardımcı olabileceğini gösteren bazı yeni araştırmalar var. Saç ve tırnak sağlığını nasıl iyileştirebileceği konusunda herhangi bir ortak sonuca varılmasa da kanıtlar umut verici. Bu konuda yapılan araştırmalarda kullanılan dozlar daha küçük-örneğin 2.5-5g gibi ve kullanımın daha uzun-6 ay gibi olduğunu görüyoruz. Tırnak ve saç uzamasını arttırabileceğini ve yine tırnak kırılmalarını azaltabileceğini görüyoruz. Yani saç ve tırnak sağlığı için de kullanımı
Kas ve Eklem Sağlığı
Kolajen alımının kas ve eklem sağlığını iyileştirdiğine ve ağrıların azalabileceğine dair yüksek kanıtlar var. Burada alınan miktarlar 1 ve 2 ye göre daha yüksek. Genelde çalışmalar 10-20g arasında yapılmış. Süre olarak da 12-24 hafta. ISSN genel bir rehber olarak optimum alimi 10g olarak belirlemiş bu sağlık yararı için. Süre olarak bir ifadesi yok ki genel anlamda bu ihtiyaç boyunca ya da sürekli kullanımı işaret edebilir.
Kısa süreli etki olarak bir bir çalışmada, kolajenin kas iyileşmesi üzerindeki potansiyel etkilerine bakılmış. Araştırmacılar, günde 20 gr kolajen peptidi alan 20 erkekten oluşan bir grupta, egzersizden sonraki 48 saat içinde orta derecede kas iyileşmesi ve ağrının azalmasını gözlemlemiş. Bu açıkçası bana kolajenin değil genel anlamda protein-aminoasit alımının bir etkisi gibi geldi. Yani bu zaten bildiğimiz bir konu.
Kolajen Tipleri Nelerdir?
Tip 1 Kolajen Nedir? Faydaları Nelerdir?
Temel görevi vücut dokusunu bir arada tutmak olan kolajen tip 1, vücutta en çok bulunan kolajen tipidir. Vücut dokusunun parçalarını oluşturan eozinofilik liflerden oluşmaktadır. Vücuttaki tendon ve bağlarda bulunmaktadırlar. Kemikleri destekler, cildi korur, elastikiyet sağlar, dokuları bir arada tutar ve yaraların daha çabuk iyileşmesini sağlarlar. Tendon, kas ve bağlarla birlikte kemik ve dişlerde de bulunurlar. Vücutta doğal yollarla var olan kolajen tip 1, yaşlandıkça azalmaya başlar. Bu sebeple takviye gıda olarak alınması tavsiye edilmektedir.
Tip 2 Kolajen Nedir? Faydaları Nelerdir?
Kolajen tip 2, Tip 1‘den sonra vücutta en çok bulunan kolajendir. Kıkırdak matrisi tarafından üretilen tip 2 kolajen, eklem sağlığı ve kıkırdak oluşumu açısından oldukça önemlidir. Oluştuğu kıkırdak matrisi ise, kıkırdak içerisinde yer alan sıvı benzeri bir dokudur. Özellikle eklem ağrıları ve daha ileri eklem hastalıklarında oldukça etkili olmaktadır. Tip 2 kolajenin vücutta azalması tip 1 kolajene oranla daha yavaş fark edilir ve yaşlanma süreci boyunca da daha normal olarak kabul edilmektedir.
Tip 3 Kolajen Nedir? Faydaları Nelerdir?
Tip 3 kolajen organlarımızı ve cildimizi oluşturan hücre dışı matrisin ana bileşeninden oluşmaktadır. Kan dokusunu oluşturmaya yardımcı olan tip 3 kolajen aynı zamanda cildin esnekliğini ve sıkılığını korumasına yardımcı olmaktadır. Kasları ve organları desteklemenin yanı sıra damarlara da elastikiyet vermektedir. Kırışıklıkları azaltır, esnekliği artırır, kemik matrisini destekler, sindirim sistemini destekler ve cilt nemlendirmesini artırabilir. Zayıf veya hasar görmüş tırnakları onarır ve ince telli saçları gürleştirir. Özellikle kolajen takviyelerinin en sık kullanım amacı tırnak ve saçlara sağladığı faydalardır.
Kolajen Fiyatları
Unutulmaması gerekiyor ki bu ürünlerin tek bir sağlık yararını tek başına gerçekleştirmesi imkansızdır. Beslenme ve egzersiz alışkanlığına ek destek ürünlerdir. Kolajen fiyat ve türlerinin HepsiBurada