Kistik fibrozis (KF), doğumdan itibaren solunum sistemi, sindirim sistemi ve üreme sistemininde yer alan mukus ve ter bezlerini etkileyen kalıtsal bir hastalıktır. Kistik Fibrozis özellikle, akciğerler, pankreas, karaciğer, bağırsaklar, sinüsler ve cinsel organların işlevini önemli derecede etkilemektedir.

Araştırma çalışmaları yüksek aerobik zindelik seviyelerine ulaşan kistik fibrozlu kişilerin kendilerini daha iyi hissettiklerini ve genelde daha yüksek bir yaşam kalitesine sahip olduklarını bildirdiklerini gösteriyor. Kistik fibroz şüphesiz egzersiz yapmayı zorlaştırsa da düzenli fiziksel aktivitede bulunmak başta mukus klerensi olmak üzere semptomlarınızı iyileştirebilir ve hatta akciğer işlevindeki azalmaları geciktirebilir.

Düzenli olarak egzersiz yapmaya başlayın; büyük ihtimalle günlük işleri daha kolay yaptığınızı göreceksiniz. İşin püf noktası size en uygun egzersiz türünü belirlemek ve bireysel ihtiyaçlarınıza ve sorunlarınıza cevap veren bir egzersiz programı uygulamak.

Hızlı Konu Başlıkları

Başlarken

• Bir egzersiz programına başlamadan önce doktorunuzla konuşun ve doktorunuzdan programlama hakkında özel tavsiyeler vermesini isteyin.

»  Kilo Verme Süresince Egzersiz

• Doktorunuzun tavsiye ettiği bütün ilaçları alın.

• Uygulayacağınız egzersiz programının amacı kardiyovasküler zindelik seviyenizi arttırmak, mukus klerensini kolaylaştırmak ve günlük yaşam aktivitelerini gerçekleştirme kabiliyetinizi iyileştirmek olmalıdır.
• Yürüyüş, bisiklete binme, kürek çekme ve yüzme gibi zevk aldığınız egzersizleri seçin ve bunları orta yoğunlukta yapacak seviyeye ulaşın.

• Egzersiz programına yavaş yavaş başlayın ve yaptığınız egzersizlerin yoğunluğunu ve süresini kademeli olarak arttırın. Beş ila 10 dakikalık oturumlarla başlamanız ve haftada üç veya daha fazla gün 30-dakikalık oturumlar halinde egzersiz yapacak seviyeye ulaşmanız gerekebilir.

• Haftada iki gün 10 tekrarlı üç set halinde bütün ana kas gruplarını hedefleyen düşük dirençli güç arttırıcı egzersizler yapın.

• Egzersiz yoğunluğunu ölçmek için kalp hızının yanı sıra Algılanan Efor ve nefes darlığı ölçek derecelendirmelerinden yararlanın ve yaptığınız egzersizleri semptomlarınızdaki dalgalanmalara göre ayarlayın.

Egzersiz Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

• Oksijen takviyesi yaptığınızı antrenmanın etkisini arttırabilir. Başta sizin için en uygun oksijen takviyesi düzeyini belirlemek için oksihemoglobin satürasyonu ölçümleri yaptırmak isteyebilirsiniz.

»  Koşmaya Başladığımızda Vücudumuzda Olanlar
Benzer Yazılar

• Aşırı hava koşullarından kaçının; sıcakta uzun süreyle yapılan egzersiz, vücudunuzun SIVI ve diyetsel tuz ihtiyacını arttırabilir.

Uyguladığınız egzersiz programı, bir yandan egzersizden azami fayda sağlarken diğer yandan sağlığınızı veya fiziksel durumunuzu kötüleştirecek riskleri en aza indirecek şekilde tasarlanmalıdır. Gerçekci hedefler belirlenmesinde ve özel ihtiyaçlarınızı karşılayacak güvenli ve etkili bir program oluşturulmasında siz, hekiminiz ve diyetisyeniniz ile birlikte çalışabilecek egzersiz uzmanından yardım almayı düşünebilirsiniz. Doktorunuz fiziksel aktivitede bulunmanızı onaylamıyorsa ve bir hastane ortamında veya Fizik tedavi merkezinde gözlem altında olmanızı istiyorsa sadece lisanslı bir uzmanın denetimi altında egzersiz yapmalısınız.


Bu yazı dizisi Sağlıklı Hayatı Teşvik & Sağlık Politikaları Derneği önerileri çerçevesinde yazılmıştır.

Benzer Gönderiler