Daha önce tanıtacağımın sözünü verdiğim yeni bir tohumla karşınızdayım. Tıpkı Chia Tohumu gibi son yılların gözdesi olmayı başaran Kinoa Tohumu nedir? birlikte öğrenelim…
Hızlı Konu Başlıkları
Kinoa Tohumu nedir? Kinoa Hakkında Herşey…
Yenebilir tohumları için tarımı yapılan Chenopodioideae alt familyasından olan Kinoa Tohumu, tahıla benzer yönleri olsa da buğdaygillerden değildir. Ispanak ve pancar gibi bitkilere daha yakın olan Kinoa, Keçuva dilindeki kinua sözcüğünün İspanyolca söylenişinden gelmektedir. Tarımına Bolivya, Peru, Ekvador ve Kolombiya’nın And Dağları üzerindeki yörelerinde 3000-4000 yıl önce başlanıldığı bilinmektedir. 5200-7000 yıl öncesine kadar da insanlarca doğadan toplanarak yenilmekte olduğu bilinmektedir.
Özellikle İnkalar tarafından tarımı yapılır ve manevi değer olarak atfedilirdi. Tahıllara kıyasla kinoanın besin değeri oldukça iyidir. Hasattan sonra tohumların saponin içerdiği için tadı acı olan kabuklarından ayrılması gerekir.
Bu kadar bilimsel ve tarihi bilgiden sonra geçelim yararları ve kullanım alanlarına…
Mütevazı olmasına rağmen Kinoa önemli besin kaynağıdır. 100 gram Kinoa’da;
• Kalori: 372 kalori
• Lif: 7 gram
• Protein: 14 gram
• Yağ: 6 gram
• Karbonhidrat: 64 gram
• Kalsiyum: 47 gram
• Demir: 4.6 gram
Lizin gibi temel amino asitler barındırması, glüten içermemesi, bol miktarda kalsiyum, demir ve fosfor içermesi kinoa tohumunu önemli kılan sebeplerden sadece birkaçı…
Kinoa Tohumunun Faydaları
- Tıpkı Chia Tohumu örneğinde verdiğim gibi Kinoa tohumu da zayıflatmaz, tokluk hissi verdiğinden ve metabolizmayı hızlandırdığından sağlıklı kilo vermeye sebep olur. Proteini oluşturan temel yapı taşı aminoasitlerin, insan vücudunda bulunan 20 türünden 9’u vücut tarafından üretilemez. Diyette et, yoğurt, süt gibi hayvansal gıdalardan alınır. Kinoa insan vücudunda üretilemeyen bu 9 aminoasitin tamamını içerir ve tam protein içeren besin olarak nitelenir. Tam protein içeren bitkiler oldukça nadirdir ve bu özellikleri ile vejetaryenlerce oldukça popülerdir.
- Kinoa bilinenin aksine kalorisi çok düşük değildir ancak yine de popüler olup, düzenlenen diyet listelerinin pek çoğunda adının geçtiğini görebilirsiniz. Bunun sebebi Kinoa’nın protein bakımından zengin olması ve yüksek oranda besin lifi içermesidir. Protein uzun süre tok tutarken besin lifi ise kan şekeri dalgalanmalarını önler ve öğünler arasında yaşanabilecek mide kazıntısına engel olur.
- Fakat zayıflamak için fazla Kinoa tüketmek yüksek kalorisi nedeniyle kilo kaybetmenizi zorlaştıracağından porsiyon kontrolüne dikkat edilmelidir. İçeriğindeki yüksek lif sebebiyle konstipasyon durumlarında diyetisyen ve beslenme uzmanları tarafından önerilir.
Kinoa Tohumu demir bakımından zengindir. Demir eksikliği anemisi için diyete eklenebilir. Demir hücrelere taşınan oksijen miktarında önemli bir role sahiptir ve aynı zamanda beyin sağlığı ve zihin açıklığı içinde kritik role sahiptir. Ribofilavin (B2 vitamini) içeren kinoa, beyin ve kas hücrelerinde katkıda bulunarak vücudun enerji üretimini destekler ve halsizliğe iyi gelir.
- Yüksek miktarda bulunan magnezyum mineralinin damarları rahatlatan etkisi vardır. Bu özelliği ile kronik migrene karşı önerilir. Magnezyum minerali Tip-2 diyabet hastalarında kan şekeri kontrolü sağlar.
Kinoa Tohumu yüksek tansiyona iyi gelir, kalp-damar sağlığını korur ve kanser oluşumunu engeller. Yapılan araştırmalarda düzenli olarak kinoa tüketmenin total kolesterolü düşürürken iyi kolesterol (HDL) oranını koruduğunu ortaya koymaktadır. Ayrıca kinoada bulunan bazı bileşenlerin damarları iltihaplı hastalıklara karşı koruduğu bilinmektedir. Antioksidan olan Kinoa Tohumu bahar alerjisine karşı korur, içerdiği kalsiyum oranı ile kemikleri ve dişleri güçlendirir.
- Kinoa Tohumu anne sütünü arttırır, ameliyat sonrası yaraların iyileşmesini hızlandırır ve yaşlanmayı geciktirir.
Kullanım Alanları
Kinoa genellikle pirinç ile aynı şekilde pişirilir ve çok çeşitli yemeklerde kullanılır. Ana öğünlerde haşlanarak salatalarda ve pilavlarda tercih edilebilir. Kinoa yaprakları, ıspanak gibi bir yapraklı sebze olarak da tüketilebilir, ancak bu şekilde satıldığı nadir görülür.
Kinoa Tohumunun Zararları
Kinoa tohumunun faydaları olduğu gibi tüketilmesine bağlı olarak yan etki ve zararları da vardır. Bunlar;
- Kinoa Tohumu belirgin bir yan etki göstermemekte birlikte sağlık açısında aşırı tüketiminden uzak durulmalıdır. Pişmemiş kinoa oldukça yüksek kalori (100 gr = 368 kalori) içerdiğinden kilo problemi olan kişiler Kinoayı pişmiş ve az miktarda tüketmelidirler. Kinoa tüketilmeden önce tanelerin kabuklarını soğuk suda iyice ovması gerekir, kabuk kısımı acıdır ve zehir etkisi yapabilir.
Zayıflatır etiketiyle piyasada ün yapan Kinoa Tohumu porsiyon kontrolü sağlanmadığında tam tersi kilo artışı yapabileceği gibi yüksek lif içeriği ile ciddi oranda fazla tüketiminde bağırsak kanserine yol açabileceği bilinmektedir. Sağlıklı bir yetişkin insanın günlük posa (lif) kullanım miktarı 25-30 gr kadardır.