Bir çoğumuzun favori içeceği olan kahve ve kahve çeşitleri, benimde yaşam damarlarımdan birisi diyebilirim. Sabah uyandığımızda, iş arasında, iş sırasında, muhabbet yanında ve daha bir çok yerde akla ilk gelen içecek türüdür kahve.
Normal kullanımında zararı olmadığı gibi yararlı bir çok yönü de vardır kahvenin. Peki nedir kahveyi bu kadar özel kılan?
Londra merkezli Dünya Kanser Araştırmaları Fonu kahveyle ilgİli yaptığı araştırmaya göre düzenli olarak her gün bir fincan kahve içmek kişinin karaciğer kanserine yakalanma riskini %14 oranında düşürdüğünü açıklamıştır. University of South Florida bilim adamları, insan beyni üzerinde yaptıkları araştırmada günde belirli miktarda alınan kahvenin belli bir yaşa kadar Alzheimer hastalığını önlediğini belirtiyorlar.
Demleme Kahve
Hızlı Konu Başlıkları
Demleme Yöntemiyle Hazırlanan Kahve Çeşitleri
Damlama ya da demleme yoluyla yapılan kahve türleri, Chemex, Hario, Syphon, Aeropress kahve araçlarıyla hazırlanırlar. Her birisinde esas olan kahveyi makine yerine özel olarak demliklerde demlemek, kahveden en verimli sonucu almaktır. French press ve moka pot ile de evlere girmeyi başaran bir türdür. Cold brew olarak bilinen ve tam 1 gün boyunca demlenen kahveler, Drip Tower adı verilen buzlu kuleden akarak kahveyi oluşturur.
Kahve Makinesiyle Hazırlanan Kahve Çeşitleri
Bir çoğumuzun favori kahve türü bunlardır diyebiliriz. Çünkü gerek göz zevki gerekse damak zevkine hitap eden sunumlarıyla ve makineler sayesinde pratik yapılabilen, her yerde kolaylıkla bulunan türlerdir.
Espresso: Belki tüm kahvelerin başlangıç noktası kendileri. İnce öğütülmüş kahve, kahve makinesinde belirli bir basınç ve yüksek ısıdaki suyla süzülerek bardağa dökülür. 25 ml. ve 30 ml. arasında değişir. Birimi shot’tır.
Americano: Bir shot espresso ve üzerine sıcak su eklenerek hazırlanan kahvedir. 30 ml. espresso üzerine yaklaşık olarak 470 ml. su eklenir.
Latte: Bir espresso shot’ın üzerine 3 ya da 5 oranda eklenen buharlanmış sütle hazırlanan kahvedir. Soyal medyada latte art’ıyla aşina olduğumuz en ünlü kahvelerden diyebiliriz kendisine. Benimde En sevdiklerim arasında. Porselen, cam ve benzeri türde fincanlarda yada cuplarda servis edilir.
Cappuccino: Espresso, sıcak süt ve süt köpüğünden oluşan, Türkiye’de de oldukça yaygın tüketilen bir kahve. Kahvenin ısısını korumak için porselen bardakta servis edilir.
Doppio: İki shot espresso üzerine su eklenerek hazırlanır. Yaklaşık 60 ml.’lik kahve ve 440 ml. su eklenerek oluşturulur. Americano’dan daha serttir.
Lungo: Üç shot espresso üzerine eklenen suyla ortaya çıkar. Espresso türleri arasında az tercih edilen bir tür kahvedir.
Caffe crema: Espresso’nun eski adı olarak adlandırılabilecek, günümüzde İsviçre’de servis edilen ve 180 ml. espresso, 240 ml. suyla hazırlanan kahvedir.
Affogato: Bir ya da iki shot espresso içine koyulan iki kaşık vanilyalı dondurmayla hazırlanandır. Vanilyalı dondurmanın kokusu ve tadı yavaşça kahveye geçer. Afiyetle içilir.
Espresso Romano: Bu kahvenin özelliği bir shot espresso’nun yanında verilen limon dilimidir.
Ristretto: Bir shot espresso bana çok gelir diyenler için hazırlanan kahvedir. Ristretto’yu hazırlamak için kullanılan kahve oranı normal espresso’nun yarısı kadardır.
Cafe bombon: İspanya’nın nev-i şahsına münhasır kahvesidir. 1 espresso shot’ı ve aynı oranda yoğunlaştırılmış sütle hazırlanır. Kahvenin iki kademeli görünmesini sağlamak için süt yavaşça dökülür ve dibe çökmesi beklenir.
Cortado: Kahvenin acılığı ve asiditesini azaltmak amacıyla espresso shot’ının yarısı oranda eklenen sütle oluşan kahvedir. Portekiz’de bolca tüketilir.
Espressino: Latte’ye benzeyen ancak içinde kakao bulunan kahvedir.
Flat white: Avustralya ve Yeni Zelanda arasında kıyasıya rekabete neden olan kahvedir. Çıkış noktası olarak bu iki ülke gösterilir. İki shot espresso üzerine eklenen tamamen pürüzsüz hale getirilmiş sütle hazırlanır.
Macchiato: Bir shot espresso içine eklenen yoğunlaştırılmış sütle hazırlanır. Espresso’dan daha yoğun bir lezzete sahiptir. Genellikle üzerine kakao eklenir.
Vienna coffee: Espresso’yla hazırlanan ve üzerine çırpılmış krema eklenilen bir kahvedir. Avusturya Viyana’nın resmi kahvesidir.
Café au lait: Bir shot espresso ve aynı oranda ısıtılmış sütle hazırlanan, Fransa’da en çok tüketilen kahvedir.
Espresso con panna: Vienna coffee gibi, espresso con panna da espresso üzerine eklenen çırpılmış kremayla servis edilir.
Kült bir hayran kitlesine sahip olan bu tür kahveler sıcak iklimlerde ve yaz aylarında daha çok tercih edilmesiyle genel olarak Avrupa-Asya olarak dönemsel kahvelerdir.
Iced coffee: Americano olarak hazırlanan kahvenin içine buz eklenmesiyle oluşur. İçimi sert gelebilir.
Frappé: Yunanistan halkının en sevdiği kahvelerindendir. Hazır kahvenin köpürtülmesi ve üzerine su eklenmesiyle oluşur. Uzun ve büyük bardaklarda buzla servis edilir.
Mazagran: Uzun içimli bir diğer soğuk kahvedir. Kahve ve buzun bir araya gelmesiyle oluşur ancak bazen limon ya da su eklenerek de servis edilir.
Palazzo: Güney Kaliforniya’da tercih edilen, moka pot’la hazırlanan bir kahvedir. İki shot espresso ile oluşturulur.
Granita de Cafe: Buzla hazırlanan bir diğer espresso kahvedir. Üzerine eklenen çırpılmış kremayla servis edilir.
Öğütülerek Yapılan Kahve Çeşitleri
Her yiğidin harcı olmayan öğütülerek yapılan kahveler içimi ve ağızda bıraktığı tatları gereği sert kahvelerdir. Genelde yöresel olarak içilen bu türler günümüzde kahve zinciri mağazalarda da en çok tercih edilen kahve türleridir.
Türk kahvesi: Kendisine has kahve öğütme yöntemi olan ve en ince oranda çekilmiş kahveyle hazırlanan Türk kahvesi, kendine özel bardağı ve yanında lokumuyla servis edilir.
Mırra: Türk kahvesi gibi hazırlanan kahveye kakule eklemesiyle ortaya çıkan kahvedir. İçimi Türk Kahvesine göre serttir.
Kül kahvesi: Kül üzerinde yapılan kahvenin lakabıdır. Aslında klasik Türk kahvesidir.
Süvari kahvesi: Türk kahvesinin kendi fincanında değil çay bardağında servis edilen halidir. Türk kahvesini daha uzun içmek isteyenler için uygundur.
Alkollü Kahve Çeşitleri
Evet alkol kullanmayan bir sağlıkçı olarak tavsiye etmesemde, içine alkol koyularak yapılan bu tür yine yöresel olarak değişkenlik gösterip farklı çeşitleri vardır.
Russian coffee: Ruslara yakışır bir şekilde Russian coffee, filtre kahve ve votkanın bir araya gelmesiyle oluşur.
Shin Shin coffee: 80 ml. kahve, 40 ml. rom, 30 ml. krema ve esmer şekerle hazırlanan bir kahvedir.
Irish coffee: Gaelic coffee gibi olup Türkiye’de de bilinen bir kahvedir. İçine İskoç viskisi yerine İrlanda viskisi konulur.
English coffee: Viski ya da brendi yerine cinle hazırlanan bir kahvedir. İçine kahlua da eklenerek servis edilebilir.
Brandy coffee: Filtre kahvenin içine eklenen brendiyle hazırlanır. İçimi sert bir kahvedir.
Gaelic coffee: Filtre kahvenin üzerine eklenen İskoç viskisiyle hazırlanan kahvedir.
Etnik Kültüre Sahip Kahve Çeşitleri
Ca phe sua da: Vietnam’a has, kahve ve sütün karıştırılması ve buz üzerine dökülmesiyle oluşan bir kahvedir. Vietnam’da bulunan filtrelerde süzülen kahveden yapılır.
Egg coffee: Yumurta sarısı, şeker ve yoğunlaştırılmış sütle hazırlanan, Vietnam’a özel bir kahve türüdür.
Eiskaffee: Almanya’nın dondurmalı kahvesidir. Soğutulmuş kahve içine eklenen süt, tatlandırıcı, vanilyalı dondurma ve çırpılmış kremadan oluşur.
Kopi susu: Malezya ve Endonezya’da yapılan, sütlü kahvedir. Ca phe sua da’dan farklı olarak süt şekerle karıştırılır.
Yuanyang: Hong Kong’ta yapılan, çay ve kahvenin karışımından ortaya çıkan kahvedir. Sıcak ya da soğuk olarak servis edilir.