Hücrelerin insüline doğru şekilde tepki vermediği ve bu nedenle enerji için kandaki glukozu kullanamadığı durumdur. Peki nedir bu insülin ve insülin direnci oluşum sebebi? İnsülin direnci nasıl hesaplanır?
Karbonhidratlar glikoza bölündüğünde, pankreas glikozun hücrelere girmesine yardımcı olmak için insülin salgılar. Daha sonra hücreler enerji için bu glikozu kullanır. İnsülin direnci ise artık yağ, karaciğer ve kas hücreleriniz insülin sinyaline yanıt vermediğinde ortaya çıkan durumdur.
İnsülinin yarattığı biyolojik etki daha az etkili hale gelir ve vücudunuzun enerji için glikoz kullanmasını zorlaşır. Hücreler glikozu kullanamayınca yaşamsal faliyetler dahil tüm fonksiyonlarda direnç oluşur. Bu nedenle terime, İnsülin Direnci denmektedir. Vücudunuz insülin sinyalini görmezden gelmeye başladığında, pankreasınız daha fazla insülin üretmek için daha fazla çalışmak zorunda kalır ve bu da dolaylı olarak kan şekeri seviyelerinin aşırı dalgalanmasına neden olur.
Yüksek insülin seviyelerinde olası rahatsızlıklar:
- Obezite
- Yüksek tansiyon
- Yüksek kolestorol
- 2 tip diyabet
Bunların yanında insülin direnci, kalp krizi, felç ve kanser gibi ciddi sağlık sorunları riskinin artmasıyla da ilişkilendirilmiştir.
Hızlı Konu Başlıkları
İnsülin Direncinin Nedenleri
İnsülin direncinin nedenleri karmaşıktır ve tam olarak anlaşılamamıştır. İnsülin direncinin gelişmesiyle güçlü bir şekilde ilişkili olan çok sayıda risk faktörü vardır. İnsülin direnci geliştirmek için birincil risk faktörü genetiktir (özellikle ailede diyabet öyküsü var ise).
Risk faktörleri yalnızca genetik geçmişi olanlarla sınırlı değildir. İnsülin direncinin gelişmesine katkıda bulunabilecek çok sayıda fiziksel faktör vardır. Obezite, özellikle karın bölgesinde çok fazla viseral yağ taşıyan kişiler için büyük bir risk faktörüdür. Diğer risk faktörleri arasında yüksek karbonhidrat tüketimi ve egzersiz eksikliği olan hareketsizlik yer alır. Sigara içmek, yetersiz uyku ve ilerleyen yaş insülin direnci riskini artıran olgulardır.
İnsülin Direncini “görünmez” bir düşman olarak düşünebilirsiniz, çünkü insülin direncinden etkilenen çoğu insan buna sahip olduğunun farkında bile değildir. Vücudunuzun insüline tepkisini ölçmek, birçok hastalığın gelişmesinde rol oynadığı için uzun vadeli sağlık için alabileceğiniz en proaktif yaklaşımlardan biridir. İnsülin direnci vücuda zarar verir ve kronik hastalık riskini artırır. İnsülin direnci belirtilerini erken yakalamak, geri dönüşü olmayan hasarı önleyebilir.
İnsülin Direncinin Belirtileri
Test yapılmadan insülin direncini erken tespit etmek zor olabilir. Bununla birlikte, durum daha da ilerledikçe kendilerini gösteren bazı insülin direnci semptomları vardır. Bazı ciddi semptomlar şunları içerir:
- Açıklanamayan kilo kaybı
- Dehidrasyon
- Sık idrara çıkma
- Yorgunluk
- Bulanık görüş
- Ellerde ve ayaklarda karıncalanma hissi
İnsülin Direnci Nasıl Önlenir
Genetik geçmiş, insülin direnci için değiştirilemeyen bir risk faktörü olsa da, insüline dirençli olma riskini azaltan yaşam tarzı değişiklikleri elbette vardır.
Egzersize başlamak insülin direncini kırmak için harika bir adımdır. Egzersiz, kasların insüline daha duyarlı hale gelmesini sağlar ve bu da insülin direncinin tersine çevrilmesine yardımcı olabilir. Egzersiz aynı zamanda PGC1-α ile vücuda enerji üretimi sağlayan mitokondri kalitesinin artırmasına yardımcı olarak mitokondrilerin birleşip daha büyük olmalarını ve enerji üretimininin artmasını sağlar. Egzersiz yapmayan kişilerde ise PGC1-α mitokondriye dahil olmayarak protein yıkımına sebep olur. Aynı zamanda mitokondri sayı ve kalitesinde de azalmaya sebebiyet verir. İnsülin duyarlılığınızı iyileştirmek istiyorsanız, fiziksel aktiviteyi artırmak önceliğiniz olmalıdır.
İnsülin direnci riskini azaltmaya çalışırken diyet de önemli bir husus. İşlenmiş gıdalardan ve fazla karbonhidratlardan kaçınmak, insülin direnci riskini azaltmak için çalışanlar için iyi bir başlangıç noktasıdır. Düşük karbonhidratlı, yüksek sağlıklı yağlı veya bitki bazlı bir diyet insülin direncinin yönetilmesine yardımcı olabilir.
Nasıl Test Ediliyor
İnsülin direncinin neredeyse görünmez doğası nedeniyle, gerçekten risk altında olup olmadığınızı anlamanın tek yolu İnsülin direnci testidir (HOMA). Doktorunuz, yıllık fizik muayenenizin bir parçası olarak bunu kontrol edebilir. Eğer yakın bir zamanda yaptırdığınız bir kan tahliliniz varsa sizde 8-10 saatlik açlık sonrası alınan kan şekeri ile açlık insülin düzeyi birbiri ile çarparak, 405’e bölün. HOMA-IR denilen insülin direnci düzeyiniz ortaya çıkar. Normalde HOMA-IR değerinin 2.5 mg/dL’nin altında olması gerekir. Daha yüksek değerler hastada insülin direnci olduğu –ihtiyacınızdan fazla yediğiniz ve istemsiz kilo almaya başladığınız– anlamına gelir.
İnsülin Takviyeleri ve Fiyatları
İnsülin direnci varlığında insülin hassasiyetini ayarlayan ve bir çok faydası bulunan besin takviyerinin başında gelen alfa lipoik asit, krom pikolinat, berberin, magnezyum, omega 3, d3 vitamini, koenzim q10, inositol ve b kompleks gibi takviyelerin HepsiBurada Yine insülin direncine destekte bulunan fitobesinlerin HepsiBurada