Sara (Epilepsi), kronik bir hastalıktır. Doğum sırasında ya da daha sonra herhangi bir nedenle beyin hasarı yaşayan kişilerde gelişebilir. En bilinen şekliyle epilepsi nöbetleri ile kendini belli eder. Epilepsi nöbetleri ani şekilde ortaya çıkar ve beynin tümüne ya da belirli bir bölümüne yayılır.
Nöbet geçirme korkusu, düzenli fiziksel aktivitenin faydalarından yararlanmanızı engellemesin. Egzersiz sırasında nöbet geçirme ender karşılaşılan bir durumdur; isin aslı düzenli egzersiz nöbet aktivitesini önler. Bununla birlikte uygun bir egzersiz programı sağlıklı bir kiloyu korumanıza, bağışıklık sisteminizi güçlendirmenize, stresi azaltmanıza, daha iyi uyumanıza ve daha enerjik hissetmenize yardımcı olabilir. Egzersizin yararlarını azamiye çıkarmanın püf noktası uzun vadede uyacağınız iyi bir egzersiz programı izlemektir.
Hızlı Konu Başlıkları
Başlarken
• Düzenli egzersize başlamak için yeterince sabit bir durumda olup olmadığınızı nörologunuzla konuşun.
• Doktorunuzun tavsiye ettiği bütün ilaçları alın.
• Uygulayacağınız egzersiz uygulama amacı zevk alacağınız ve düzenli olarak gerçekleştireceğiniz uygulama genel zindelik geliştirmektir.
• Yürüyüş, bisiklete binme, kürek çekme veya koşu gibi büyük kas gruplarını hedefleyen aktiviteleri tercih edin.
• Zindelik seviyeniz düşükse 10 ile 15 dakikalık daha kısa oturumlarla başlayın ve kademeli olarak haftada beş gün 30 dakika aerobik egzersiz yapacak seviyeye ulaşın.
• Haftada en az iki gün ana kas grupla için 10 ile 15 tekrardan oluşan bir ile üç setlik bir güç arttırıcı antrenman programı uygulayın.
• Yoga ve tai chi gibi zihin-beden egzersizleri anksiyeteyi azaltmada ve rahatlamayı artırmada özellikle etkilidir.
Egzersiz Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler
• Boks, su altında yüzme ve futboldan (kafa atma nedeniyle) kaçının. Yüzme ve kaya tırmanışı veya ata binme gibi belirli yüksekliklerde yapılan sporlar özel gözetim aktivitelerinde olabilir.
• Nöbet oluşumunu hızlandıran etkenlere egzersiz programınızı buna göre planlayın. İlaç kullanıyorsanız bunun, vücudunuzun egzersize vereceğiniz yanıtı nasıl etkileyebileceğinin farkında olun.
Uyguladığınız egzersiz programı, bir yandan egzersizden azami fayda sağlarken diğer yandan sağlığınızı veya fiziksel durumunuzu kötüleştirecek riskleri en aza indirecek şekilde tasarlanmalıdır. Gerçekci hedefler belirlenmesinde ve özel ihtiyaçlarınızı karşılayacak güvenli ve etkili bir program oluşturulmasında siz, hekiminiz ve diyetisyeniniz ile birlikte çalışabilecek egzersiz uzmanından yardım almayı düşünebilirsiniz. Doktorunuz fiziksel aktivitede bulunmanızı onaylamıyorsa ve bir hastane ortamında veya Fizik tedavi merkezinde gözlem altında olmanızı istiyorsa sadece lisanslı bir uzmanın denetimi altında egzersiz yapmalısınız.
Bu yazı dizisi Sağlıklı Hayatı Teşvik & Sağlık Politikaları Derneği önerileri çerçevesinde yazılmıştır.