Yetişkinlerde en sık görülen yeme bozukluğu olan BED (Binge Eating Disorder) yani Tıkanırcasına Yeme Bozukluğu, bilinenin aksine bir psikolojik rahatsızlıktır. Çalışmalar, erkeklerde en sık görülme oranı verse de gerçekte durum bundan biraz farklı. Gelin biraz konunun detayına inelim…

BED [Binge Eating Disorder] Nedir?

Abartma İstersen!

Abartmayı seviyoruz. Hafta sonu TV karşısındaki keyif saatlerini, ders arası verilen mola sürelerini, akıllı telefon başında geçen boş zamanları, aileyle birlikte yapılan o pazar kahvaltısını… Ancak konu yeme ve içmeye gelince abartma konusu hepimizin ortak noktası olmayı başarır. Hem de bu birinin bize “abartma istersen!” demesini beklercesine…

BED (Binge Eating Disorder) yani Tıkınırcasına Yeme Bozukluğu, aşırı besin tüketiminin stres ve suçlulukla birleşmesiyle oluşan psikolojik bir rahatsızlık olarak 2014’te tanımlanmıştır. Bu rahatsızlıkta Bulimia Nervoza gibi aşırı kalorili besin tüketimine eğilim görülmektedir. Fakat kusma, laksatif ve diüretik kullanımı vs görülmemektedir.

Kişi kısa sürede çoğu normal insanın tüketebileceğinden çok daha fazla besin tüketmektedir. Tanı koyulabilmesi için üç ay boyunca haftada en az bir kez görülmesi gerekmektedir. Obez bireylerin %30’unda görülebildiği gibi her binge eating hastası obez olmayabilir.


Doğru Bilinen Yanlışlar

Cinsiyete ve Yaşa Göre Binge Eating Görülme Oranı

Öncelikle yazının başlığında belirttiğim gibi araştırmaların gösterdiği şekilde Binge Eating erkeklerde değil kadınlarda daha sık rastlanmakta. Buna etken olarak annelik kavramı ve ataerkil toplum etkisi göz önüne alınabilir. Yine başta belirttiğim şekilde obezite gibi olmayıp psikolojik bir rahatsızlık olarak ele alınmalıdır. Psikolojik rahatsızlık olarak ele alındığında sağlıklı bir şekilde kilo vermek için diyetisyenin yanında bir psikoloğa da ihtiyaç vardır.

Binge Eating döngüsüne girip 5. evrede ayrılmak zordur. Bunun için diyetisyen ve psikolog yardımı almak oldukça önemlidir.  Bilinçsizce tüketilen anti-deprasan ilaçlarıyla zayıflamaya çalışmak, kolay bir yol olmayacağı gibi ilaç bağımlısı olup farklı rahatsızlıklara da yol açabilecek yanlış bir davranıştır.

Halk arasında depresyon ilaçlarının zayıflattığı yönündeki düşünce tamamen yanlıştır. Unutmayın ki ilaç ile tedavi, en son başvurulması gereken ve doktor tavsiyesi ile kullanılması gereken bir çözüm yoludur.

Benzer Yazılar

Peki ne yapmalı?

-Bir gıda günlüğü tutun

Daha önceki yazılarımda bahsettiğim gibi dürüstçe kayıt tutmak, karşılaşabileceğiniz sıkıntı anları ve işlerin düzene girmesi konusunda oldukça yararlı olacaktır.

-Düzenli öğünler halinde yemeyi planlayın

Sağlıklı ve dengeli beslenme ilk hedefimiz olsa da günde en az 3 ana, 2 ara öğün ile düzenli beslenmeye dikkat etmeliyiz.

-Vücut algınıza saplantılı bir bakıştan kurtulmaya çalışın

Bölgesel zayıflama gibi dar alan bakışıyla değil, spor ve egzersizle tüm vücut dayanıklılık ve esnekliğini kazanmaya özen göstermeliyiz.

-Yemeyi tetikleyen gıdalardan kurtulmak için farklı yollar geliştirin

Yağlı, soslu, tuzlu ve çıtır atıştırmalıklar sinsidir. Ne zaman kilo aldırdığını anlayıncaya kadar iş işten geçebilir.

-Stres ile baş etmek için yemekten başka yöntemler geliştirin

Bunun için hobiler keşfedebilir, spor ve egzersize başlayarak ilk adımı atabilirsiniz.

-İlişkilerdeki problemleri çözmek için çaba gösterin

Yazının başına dönmüş oluyoruz biraz. Çözüm üret ve orta yolu bul.  Bazı konuları “Abartma İstersen” 😉

Benzer Gönderiler