Anksiyete bir diğer adıyla kaygı bozukluğu, psikolojik bir rahatsızlıktır. Günlük hayatımızda ara sıra anksiyete yaşamak olağandır. Depresyon ise sürekli bir üzüntü ve ilgi kaybına neden olan bir duygu durum bozukluğudur.

Düzenli fiziksel aktivitede bulunmak hem depresyon hem anksiyete için etkili bir tedavi yöntemidir ve ayrıca ruh halinizi ve özsaygınızı arttırmaya yardımcı olacaktır. Egzersiz aynı zamanda stresinizi azaltmanızı, daha iyi uyumanızı ve kendinizi daha enerjik hissetmenizi de sağlayacaktır. Egzersizin yararlarını azamiye çıkarmanın püf noktası uzun vadede uyacağınız iyi tasarlanmış bir egzersiz programı izlemektir.

Başlarken

• Düzenli egzersizin tedavi planınıza dahil edilmesi konusunu doktorunuzla konuşun.

• Doktorunuzun tavsiye ettiği bütün ilaçları alın.

• Uygulayacağınız egzersiz programının birincil amacı zevk alacağınız ve düzenli olarak yapacağınız egzersizleri, bulmaktır. Kendinizi rahat hissedeceğiniz ve yabancılık çekmeyeceğiniz ortamları tercih edin ve anksiyeteyi arttıran durumlardan kaçının.

• Zindelik seviyeniz düşükse 10 hatta 5 dakikalık daha kısa oturumlarla başlayın ve kademeli olarak haftada dört veya daha fazla gün 20 ila 60 dakika süreyle aerobik egzersiz yapacak seviyeye ulaşın.

• Haftada en az iki gün ana kas grupları için 10 ila 15 tekrardan oluşan bir ila üç setlik bir güç arttırıcı antrenman programı uygulayın. Yoga ve tai chi gibi zihin-beden egzersizleri anksiyeteyi azaltmada ve rahatlamayı arttırmada özellikle etkilidir.

Egzersiz Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

• İlaç kullanıyorsanız bunun, vücudunuzun egzersize vereceğiniz yanıtı nasıl etkileyebileceğinin farkında olun. Örneğin bazı anti-psikotik ilaçlar sıvı kaybına veya yürüyüş bozukluklarına neden olurken bazı antidepresanlar yorgunluk, baş dönmesi ve kilo alımına yol açabilmektedir.

• Bu zamana kadar hareketsiz bir yaşam sürdüyseniz düzenli egzersize devam etmenizi sağlayacak bir egzersiz rutini oluşturmak için yapılandırılmış ve denetimli bir programa katılmayı düşünebilirsiniz.

Uyguladığınız egzersiz programı, bir yandan egzersizden azami fayda sağlarken diğer yandan sağlığınızı veya fiziksel durumunuzu kötüleştirecek riskleri en aza indirecek şekilde tasarlanmalıdır. Gerçekci hedefler belirlenmesinde ve özel ihtiyaçlarınızı karşılayacak güvenli ve etkili bir program oluşturulmasında siz, hekiminiz ve diyetisyeniniz ile birlikte çalışabilecek egzersiz uzmanından yardım almayı düşünebilirsiniz. Doktorunuz fiziksel aktivitede bulunmanızı onaylamıyorsa ve bir hastane ortamında veya Fizik tedavi merkezinde gözlem altında olmanızı istiyorsa sadece lisanslı bir uzmanın denetimi altında egzersiz yapmalısınız.


Benzer Yazılar

Bu yazı dizisi Sağlıklı Hayatı Teşvik & Sağlık Politikaları Derneği önerileri çerçevesinde yazılmıştır.

Benzer Gönderiler