Diyete başlamak isteyenlerin ve sürekli diyet yapıp zayıflayamayanların aklındaki soruların başında gelir; Nasıl Diyet Yapmalıyım. Bu yazıda fazla kilolardan kalıcı olarak kurtulmak için en etkili 7 yönteme değineceğim…

1- Alışkanlık Edinin

Yaşamınızda bir anda büyük bir değişim oluşturursanız, buna bağlı kalma ihtimalinizde doğru orantılı olarak düşük olacaktır. Bunun yerine, hayatınızdaki istekleri belirleyip öncelik verdiğiniz beş şeyi listeleyin. Sürdürebileceğinizi düşündüğünüz ve gerçekten istediğiniz bir tanesini seçin. Buna birkaç hafta sadık kalmayı başarabiliyorsanız artık sonraki hedefe odaklanabilirsiniz.

Şekeri hayatınızdan çıkarmak istiyor ama vazgeçemiyorsunuz. Listenizdeki 5 şeyden ilk hedef olarak şekeri seçtiniz, şekersiz yaşamı sürdürebileceğinize inanıyor ve gerçekten istiyorsunuz. Yapmanız gereken çok basit; bir anda şeker tüketimini bırakın, mesela şimdi. Bu kararınızın haberini çevrenizdekilerle paylaşın. Artık yapmanız gereken tek şey aldığınız karara sadık kalmaktır. Birkaç hafta sadık kalabilirseniz bunun rutininiz olması için engel kalmamış demektir. Geriye kalan soru nasıl diyet yapacağınız olmalı…

2- Yavaşlayın

Tabağınızdakileri beş dakikada mideye indirdiğinizde, sindiremediğiniz için şişkinlik hissedersiniz. Daha yavaşça çiğneyip, sakin ve daha az miktarda ama daha çok zevk alarak yemek yiyin. Acelece, ayakta veya çiğnemeden hızlıca yenilen yemek sağlıklı tüketim biçimi değildir. Bu yöntemle yemek bittiğinde daha tok hissedeceksiniz. Unutmayın ki sindirim ağızda başlar…

7 Adımda Nasıl Diyet Yapmalıyım – Diyet Günlüğü

3- Ruh Hali Günlüğü Tutun

Son yılların trendi sayılabilecek bir şeyde diyet günlükleridir. Faydasının yadsınamaz olduğu aşikar olsa da kullanımında eksik kalan ve bende en önemlisi diyebileceğim şey duygular yani ruh halidir. Diyet yaparken sadece ne yediğinizi değil, yediklerinizin size ne hissettirdiğini de not etmeniz lazım. Bu alışkanlık kararlarınıza daha bağlı kalmanızı sağlar. Ayrıca, tercihlerinizin işe yaradığını gördükçe daha enerjik hissettiren sağlıklı seçimlere de yöneltir.

Diyette beyaz ekmekten uzaklaşmak istiyorsunuz ama kepekli esmer ekmekten zevk alamıyorsunuz. O zaman günlüğünüzde ekmeğinizin türüne göre ruh halinizi yazabilir veya simgeler ekleyebilirsiniz. Bu şekilde katıklı ekmek yeme alışkanlığı edinirken kepekli esmer ekmek yerine çavdarlı, tam buğday ekmeği vs tercih edebilirsiniz. Bu hem tercihlerinizin doğruluğunu saptamada hem de hedefinizin hangi noktada olduğunuzu görmede oldukça yardımcı olacaktır.

4- Yaşam Tarzınızı Değiştirin

Benzer Yazılar

Diyetler, zayıflamak için genellikle kısa yollar vadeder, nadir de olsa uzun süreli çözümler sunulabilir. Biz uzun süreli çözümleri yani sağlıklı olanları tercih etmeliyiz. Bu yüzden beslenme planınızı bu fikirle oluşturun ve alışkanlıklarınızı kalıcı şekilde değiştirmeye odaklanın. Diyete hevesle pazartesi başlayıp çarşamba bırakmayın. Hedefte şekerden kurtulmak varsa ikram edilen şekerli yiyecek-içeceğe hayır demesini bilmeli ve birilerinin hatırına dahi olsa tüketmemeliyiz. İdealimiz çizgisinde tercihlerimizi yaşam tarzımız haline getirip bunun sürekliliğini sağlamalıyız. Nasıl diyet yapmalıyım, hedefim ne ve hangi kaynakları tercih etmeliyim diye sorgulayıp araştırmalıyız.

7 Adımda Nasıl Diyet Yapmalıyım – Popüler Diyetlerden Uzak Dur

5- Popüler Diyetlerden Kaçının

Popüler diyetler insanlara kısa sürelerde kilo vermelerini vadeden sağlıksız diyetlerdir. Bazısı kısıtlı bir kitleyle yapılan çalışmaları örnek alıp yeterince kanıta dayalı olmayan denemeleri savunur. Bazısı da yasaklarla dolu ve monoton, sıkıcı bir mutfak hayatını… Kimisi etkili olsa da bu onun sağlıklı olduğu anlamına gelmez. Kısa süre zarfında kısıtlı menüleriyle veya tek tip beslenmeye yönlendiren bu diyetler günlük almanız gereken vitamin ve minerallerden eksiklikler oluşturabilirken, yetersiz ve dengesiz beslenmeden kaynaklı sağlık problemlerine yol açabilir. Tavsiyem diyetisyen ile birlikte doktor tarafından onaylanmış ve yasaksız, az yasaklı diyetlere uymanız ve diyetisyeninizden bu diyet hakkında bilgi alıp uygulayıp uygulamayacağınızı öğrenmenizdir. Unutmamak gerekir ki diyet; kişiye özel, sağlıklı ve dengeli beslenme biçimidir.

6- Kaynağınızı Sorgulayın

Çevrede birçok eğitimsiz veya sahtekar “yaşam koçu”, “spor hocası” ve “zayıflatma merkezi” adı altında kişi ve kuruluşlar görmek mümkün. Bu işi sağlığımız için yapıyorsak ve hayatımıza önem veriyorsak bilirkişilere danışmalı ve doğru bilgiye birinci kaynaktan ulaşmalıyız.  Maalesef internet bunun için yetersiz kalabiliyor. Günümüzde asılsız ve yanlış bilginin arasında ince elemeli sık dokumalıyız. Popüler diyetlerde size önerilenleri sorgulamalı hatta ardında yatan matematiği öğrenmeliyiz. Bu bir kitapsa yazarının bilgi hakimiyetini, bu görsel bir veriyse dayandırdığı temel prensibi, sosyal medyada bir alıntı veya görsel içerikse kaynağını mutlaka sorgulamalıyız. Benim bu blogu yazmadaki amaçlarımdan biride bu. Bilgiyi doğru elden, doğru yerden yaymak ve siz okuyucularla birincil kaynaktan etkileşim halinde olmak.

7- Kendinizi Sorgulayın

İnsan sıkıldığında, mutsuz olduğunda, sinirlendiğinde, stres altında ya da mutlu olduğunda kendini aç hisseder. Bu durumlarda kendimizi sorgulamalıyız. Duygu yoğunluğuna bağlı açlık hissi durumlarında mutlaka bir şeyler yemeleri gerektiğini düşünen kişiler önce su içip açlığını kontrol etmeli. Eğer aç olduğuna inanıyorsa ara öğün olarak az kalorili ve mevsime uygun çiğ sebze ve meyveleri tercih etmelidir. Tabi ki porsiyon kontrolü dahilinde… Örneğin; yaz mevsiminde bir meyve veya yeşillikli bir salata uygun olabilir. Meyvenin yanına yoğurt eklemek daha doyurucu olmasına yardımcı olacaktır. Bu tür anlarda sebze ve meyve tüketerek diyeti bozmadan açlık hissinden kurtulunabilinir.

Diyet yapıp yapmak istemediğinize karar verin. Kendinizi cezalandıracak menü içeren diyetlerle vaktinizi harcamayın. Sağlıklı bir yaşam sürdürmek için doğru beslenme programına uymayı ilke edinin. Dengeli beslenerek; sadece et, süt, sebze, meyve ve tahıl besin gruplarından yeterli miktarda tüketerek de ideal kilonuza ulaşabileceğinizi unutmayın. Porsiyon kontrolü, etiket okuma ve mutfak hijyeni bilincinde olup bunları hayatımıza uygulayabilmeliyiz. Nasıl diyet titizlilikle yapılmalıysa alışveriş yaparken ve mutfakta hazırlık yaparken de o kadar titiz olmalıyız.

Diyetimiz yasaklar ve kurallardan oluşmamalı, hedef ve ideallerden oluşmalıdır…

Benzer Gönderiler